Pages Menu
TwitterRssFacebook
 
Categories Menu

Dodane przez on Cze 12, 2017 in Ciekawostki |

Pestycydy

Pestycydy

Pestycydy są szeroko stosowanymi i bardzo popularnymi w przemyśle spożywczym substancjami, które mogą być zarówno syntetyczne lub bardziej naturalne. Zwalczają one wszelakie i różnorodne organizmy szkodliwe i niepożądane na składnikach, wykorzystywanych do produkcji naszego jedzenia. Pestycydy najczęściej stosowane są do ochrony roślin uprawnych, zbiorników wodnych, lasów oraz produktów żywnościowych. Ekologiczne produkty spożywcze wytwarzane są w taki sposób, aby osoba spożywająca poszczególny produkt spożywczy miała gwarancję, że nie zawiera on resztek pestycydów.

 

Pestycydy stosowane w gospodarce rolnej, znacząco polepszyły i powiększył możliwości wykorzystywania roślin jadalnych. Dzięki ich zastosowaniu obniżyła się częstotliwość występowania epidemii pośród zwierząt hodowlanych. Epidemie chorób zakaźnych, także zmniejszyły swoje zasięgi, właśnie dzięki pestycydom. Wzrosła świadomość higieny życia i zmniejszyła się umieralność ludzi. Zabezpieczając plony przed szkodnikami, pestycydy pozwalają na bezpieczne transportowanie i przechowywanie produktów spożywczych, jak i przemysłowych.